top of page
Liza elete 1

2. rész

Liza 4 éves, amikor Édesapja első világháborús frontvonalon köt ki. Mégis, hogyan tudja meg a család, mi lett vele? Ez követően, a teljes anyagi kiszolgáltatottság határán, vajon milyen megoldást talál ki az édesanya? És végül, mindannyian emlékszünk gyerekkori ízekre, illatokra.. A romantikus nevű Cseresznyéspusztáról milyen élmény fogja elkísérni a kislányt egész élete során?

2. rész

A családfő, szerető lelkületének ajándékaként, (felesége tudta nélkül) titkon a Kispesti Főplébániára járt hittanra, ahol 1917-ben − közvetlenül hadba vonulását megelőzően −, ünnepélyes szentmise keretében, családja színe előtt katolizált. A frontról már csak rózsafüzére és szentírása tért haza, egy bajtársa jóvoltából! Erzsébetben négy éves korából, határozott emlékként élt a családját ért leírhatatlan tragédia és az, hogy ő látta apja fekete koporsóját! (Ám egészen biztos, hogy az csak a gyászmise „templomi kelléke” volt!)
Az édesanya Júlia, hogy családját fenntartsa, lakóhelyük közelében kifőzdét nyitott, melyet végülis a családot ért sorozatos tragédia következményeként volt kénytelen bezárni.Erzsébet, aki apja halálakor négy éves volt, már korán kitűnt éles eszével, akaratosságával, mozgékonyságával és talpraesettségével. Fizikai soványsága miatt, orvosi tanácsra vidékre került, a Tolna megyei ahol anyai nagyszülei nevelték 1919-ig. (A kép illusztráció!) Ebből az időből csak a nagymamára emlékszik, aki még a disznóólba is a kezére csavart, nagy szemű fekete rózsafüzérével ment. Arról azonban nincs emléke, hogy szentmisére jártak volna.Egyetlen igazán maradandó emléke abból a korból, egy nagyon finom illat volt, amit a nyári séták közben érzett a mezőn! Gyermekfejjel még nem tudta a kis virág nevét, melynek illatélményét felnőtt életében többször, valóságosan megtapasztalta. A szagosbükkönyéhez hasonlítható illatot ötven évvel később többnyire akkor érezte, amikor egy-egy sátáni gyötörtetése véget ért. Az illat azonban nem kötődött a virág valós jelenlétéhez, hiszen adott esetben városban, akár télen is, olykor akár kevésbé finom szagok közepette is jelentkezett!

bottom of page